Digitala fastighetsmäklare – mer till dig!

Vad kostar skrivuppdrag med mäklare?
januari 15, 2022
Show all

Digitala fastighetsmäklare – mer till dig!

Att sälja din botad behöver inte kosta en förmögenhet. Digitala fastighetsmäklare kan sälja ditt hus eller din lägenhet för en bråkdel av ett traditionellt arvode.

Oavsett om du skall sälja eller köpa bostad (ofta gör man både och), så kan digital fastighetsmäklare på internet hjälpa dig att spara mycket pengar.

När du letar efter din drömbostad så gör du förmodligen det på någon av de stora bostadsportalerna Hemnet, Booli eller Boneo. Eftersom andra bostadsspekulanter gör det samma så är det logiskt att du ser till att din bostad publieras på dessa sajter när du skall sälja.

Kommer du ut på dessa portaler så når du ut till i princip alla potentiella köpare. Men till skillnad från när du skall sälja en cykel på Blocket så kan du inte själv lägga upp en annons på Hemnet. Du måste anlita en fastighetsmäklare.

För att sälja din bostad effektivt och nå ut till alla potentiella köpare behöver du dock inte längre anlita en dyr mäklare. Numera finns ett antal digitala fastighetsmäklarfirmor som kan hjälpa dig att sälja med jämförelsevis fantastiskt låga arvoden.

Skillnaden mellan digitala mäklare och traditionella mäklare

Normalt är det stora fördelen med en traditionell mäklare att de visar din bostad för potentiella köpare. De kan området med skolor och kommunikationer osv. Dessutom har du troligen bara en person på mäklarfirman som är din kontakt – din fastighetsmäklare. Hos många digitala fastighetsmäklarfimor får du ha kontakt med flera olika personer.

Traditionella mäklare säger sig också ha spekulantregister med köpklara spekulanter för just din bostad. Det riktiga “spekulantregistret” är dock Hemnet. Och det erkänner i princip alla mäklare om man skrapa lite på ytan. Myten om spekulantregister är dock väl etablerad på många orter.

Digitala fastighetsmäklare på nätet, å andra sidan, känner normalt inte till detaljerna om ditt område. Värderingar sker oftast genom statistiska verktyg och olika algoritmer. Det digitala mäklarna når också ut till potentiella köpare via Hemnet, Booli och Boneo.

Du förväntas också göra delar av försäljningsprocessen själv. Främst handlar det om att visa bostaden och svara på frågor om bostaden och området. Det man kan konstatera är att du får väldigt bra betalt för jobbet. Skillnaden på arvodet man får betala är oftast väldigt stor. Du kan helt enkelt spara stora pengar på att anlita en digital fastighetsmäklare.

Generellt kan man säga att de digitala mäklarna har rationaliserat bort många dyra moment i processen som inte tillför något värde för dig som säljare eller köpare. På så sätt kan du både äta kakan och behålla den. Dvs. både betala ett mycket lågt fast mäklararvode samtidigt som du får tillgång till alla marknadsplatser (som Hemnet), alla verktyg och den kunskap du behöver för att sälja din bostad tryggt och effektiv.

Vad kostar det att anlita en digital fastighetsmäklare

Digitala fastighetsmäklare arbetar oftast med ett fast arvode, i motsats till traditionella mäklare som i hög grad arbetar med procentsatser på slutpriset. Ett arvode på mellan 1,5% och 3% är vanligt. Om du då säljer en villa för 5 miljoner hamnar arvodet alltså mellan 75 000 kr och 150 000 kr.

Hos en internetbaserad fastighetsmäklare kan du istället komma undan med arvode på 17 500 kr. Då ingår fotograf, möjlighet att annonsera på alla de stora marknadsplatserna (inklusive Hemnet) och all dokumentation av affären. Skillnaden är att du visar bostaden själv. Det kan det kanske vara värt när du sparar mellan 55 och 130 tusen?

Att visa sin bostad själv

Att visa sin bostad själv passar såklart inte alla. Men om du känner dig bekväm med att visa din bostad så kan det vara en riktig lyckträff. Inte nog med att du sparar massor med pengar på arvodet. Mycket talar för att kommer att få bättre betalt också.

Tvärtom mot vad mäklarbranschen ofta hävdar så är det ofta en stor fördel att själv vara mer involverad i sin bostadsförsäljning. Bättre betalt när du säljer utan mäklare

Comments are closed.