Lönar det sig att använda homestylning?

Nöjda kunder och Sveriges lägsta arvode
december 15, 2019
Om att sälja hus privat – utan mäklare
mars 28, 2020
Show all

Lönar det sig att använda homestylning?

Många som säljer sina bostäder i större städer använder sig idag av olika företag för att styla sina hem inför visningen. De flesta mäklare och inredningsarkitekter menar att det är självklart att man ska använda sig av homestyling för att få till ett högre slutpris. När man pratar med säljare låter inte alla lika övertygade. Frågan man ställer sig är helt enkelt, “Hur lönsamt är det”?

Denna fråga är såklart svår att svara på men det finns faktiskt forskningsunderlag på de aspekter som gör att spekulanter är villiga att öppna plånboken lite extra för att få köpa en bostad.

Forskning av amerikansk designpsykolog tillsammans med fastighetsbyrån

När köpare är på jakt efter en ny bostad så är det inte många som föredrar att komma in i ett hem som känns inbott, personligt och trivsamt.

Känslan som man vill få till inför en visning är drömmen om en ny framtid. Bostaden ska locka till sig spekulanter med känslan om att ett nytt bättre liv kommer att påbörjas just här. Denna illusion är precis det som homestylingbolagen tagit fasta på.

Men skulle man lika gärna kunna skapa denna känslan själv?

Sally Augustin är en amerikansk designpsykolog som tillsammans med Fastighetsbyrån genomfört en undersökning som visar att det finns saker som är mer betydelsefulla än andra för att få till rätt stil på sin bostad.

Rapportens namn är: “Home Styling. Använd designpsykologi för en snabbare försäljning och ett högre pris”:

Vad rapporten kommer fram till är att köparna vill känna sig avslappnade och att de ska kunna föreställa sig sitt nya liv i bostaden. Just denna känsla gör att man kommer ihåg bostaden och skapar sig en positiv bild av denna.

Tipsen som får din bostad att stå ut

För att få till den avslappnade känslan tippsar rapporten att följande bör göras i bostaden:

  • Se till så att färgerna i bostaden är i samma nyans som skapar intrycket av att bostadens alla delar hör ihop.
  • Undvik färgerna gult och helvitt.
  • Utnyttja naturliga material i hela bostaden som skapar lugn.
  • Köp och inred bostaden med gröna växter, dock bara fyra i varje rum.
  • Balansera inredningen och undvik ett rörigt intryck. Använd inte för många olika mönster.
  • Skapa en visuell bild som får spekulanterna att associera till någonting bra.
  • Skapa tydliga avgränsningar av bostaden. Samma rum kan till exempel ha olika delar med olika funktioner.

Allt detta vet såklart homestylingbolagen om. De använder sig av just dessa tips för att skapa känslan som spekulanterna vill åt. Men denna känsla går såklart att skapa själv. Följer man dessa råd och tar bort de saker som gör att bostaden känns inbodd och personlig har man kommit långt.

Med andra ord är det lönsamt att försöka få till rätt känsla när man säljer sin bostad. Om du vill försöka få till den känslan själv eller anlita ett bolag för att göra det åt dig är såklart en kostnadsfråga.

För att spara in pengar under sin bostadsförsäljning använder sig många av de nya nätmäklarna. Ett av dessa bolag är Privatmäklaren som har det låga fasta arvodet 17 500 kr. Kanske kan en kombination av nätmäklare tillsammans med homestyling vara ett vinnande och prisvärt koncept.

Comments are closed.