Om att sälja hus privat – utan mäklare

Lönar det sig att använda homestylning?
januari 21, 2020
Vad kostar skrivuppdrag med mäklare?
januari 15, 2022
Show all

Om att sälja hus privat – utan mäklare

I många tidningar (bl a DN) skrevs det härom veckan om att sälja sin bostad privat. Detta efter att TT gått ut med en artikel där man intervjuat Rickard Engström, forskare inom fastighetsmäkleri och konsumentskydd på KTH.

Rubriken i DN-artikeln var ”Här säljs husen utan hjälp från mäklare”. Artikeln tar upp ett antal problem dels med att sälja helt privat och dels med att anlita en traditionell mäklare.

Det vi tyckte saknades var en diskussion kring nätmäklartjänster som vi på Privatmäklaren arbetar med. För oss är det uppenbart att denna “gyllene medelväg” skulle vara den optimala lösningen för många säljare.

Problem med att sälja helt privat enligt artikeln

  1. som privatsäljare kan man inte annonsera sin bostad på Hemnet.  Och man har därför svårt att hitta köpare.
  2. Det är krångligt att sälja privat. Jag gissar att Rickard Engström avser att det är krångligt med regler och juridik förknippad med bostadsförsäljningar.
  3. att sälja själv blir enligt Rickard Engström dyrt.  ”Som självsäljare är det så otroligt mycket saker man måste köpa, fotograf, köpa in annonserings-tjänsten, någon som kan hantera kontraktet och hjälpa till vid tillträdet. Skulle man köpa in alla de tjänsterna själv blir det dyrt”
  4. svårt att få till avslut eftersom få köpare är beredda att betala direkt till en privatperson, då detta känns otryggt.

Problem med att sälja med traditionella mäklare enligt artikeln

  1. onödigt dyrt med mäklare framförallt i glesbygd
  2. mäklare vill inte ens ta vissa uppdrag, om de ligger avlägset så att det blir för långt för mäklaren att åka.

Utöver problem som tas upp i artikeln kan det vara värt att nämna ett par andra problem.

  • Mäklaren har inte sällan andra prioriteringar än vad säljaren har (behöver man anlita mäklare)
  • Många säljare saknar inblick och kontroll över sin försäljning när den lämnats till en mäklare

Är det verkligen billigt att anlita mäklare i Sverige?

På slutet av artikeln säger också Rickard Engström att det är relativt billigt att anlita mäklare i Sverige och att man om man säljer en vill i 5 miljonersklassen är man beredd att betala runt 1% i arvode. Min erfarenhet att det är ovanligt med ett arvode så lågt som 1%. Det handlar ofta om det dubbla.

Rickard Engström menar att det är relativt billigt att anlita mäklare i Sverige. Det håller jag inte med om. Det är få andra tjänster som vi i vårt samhälle betalar så mycket för.

Genomsnittsmäklaren lägger så mycket som 80-90 % av sin arbetstid på att ta in nya uppdrag. När du anlitat en mäklare är det alltså en majoritet av det betalda arvodet som går till att finansiera mäklarens arbete med att få nya uppdrag, betala hyra för kontoret etc.  D.v.s. helt andra saker än att sälja just din bostad. Det är en ganska ineffektiv affärsmodell – som blir väldigt dyr för den som skall sälja sin bostad.

Comments are closed.