Marknadsplatser för bostadsförsäljningar

Hemnet är nyckeln för bostadsförsäljningar
december 7, 2019
Nöjda kunder och Sveriges lägsta arvode
december 15, 2019
Show all

Marknadsplatser för bostadsförsäljningar

När man ska sälja sin bostad finns det flera olika marknadsplatser som man kan vända sig till för att få sin annons publicerad till marknaden. De två största i dagsläget är Hemnet och Blocket. Dessa två sajter skiljer sig betydligt från varandra då Hemnet är en renodlad plattform för bostadsförsäljningar medan Blocket är en plattform som innehåller annonser med allt från bilar till kläder och inredning.

Det är dock inte bara innehållet på själva sajten som skiljer dem åt. Den största skillnaden är att Hemnet enbart godkänner annonser gjorda av fastighetsmäklare. För att få komma ut på deras hemsida behöver därför anlita en mäklare. På Blocket kan vem som helst annonsera för enbart ett par hundralappar. Blocket öppnar därmed upp möjligheten för privatpersoner att sälja sina bostäder helt utan hjälp från en mäklare. Ett annat alternativ för dem som inte vill betala för en mäklare är att använda sig av företaget Privatmäklarens privattjänst. Detta är lite av ett kryphål då man förutom att komma ut på företagets egen hemsida även kommer ut på marknadsplatsen Booli. Att annonsera på Booli är precis som med Hemnet annars bara reserverat för mäklare.

De allra flesta väljer dock att anlita en mäklare när de säljer sin bostad. Hemnets ställning som den överlägset största bostadsajten för bostadsförsäljningar är därmed tämligen ohotad. Varför de flesta använder sig av en mäklare vid en bostadsförsäljning kan ha många olika anledningar. Några viktiga aspekter som en bostadsaffär med en fastighetsmäklare ger är:

  1. Mäklaren ger ett gott konsumentskydd genom den ansvarsförsäkring som denna innehar. För att få kalla sig registrerad mäklare omfattas man även av lagar som ska vara till fördel för konsumenten.
  2. En mäklare måste följa fastighetsmäklarlagens och marknadsföringslagens krav när de annonser en bostad. Man kan med andra ord lita på att annonsen blir välgjord och korrekt. Ett exempel är att en mäklare måste använda rättvisande bilder och beskrivningar av bostaden i annonsen. De annonser som ligger på Hemnet har därmed en högre lägsta nivå än privatannonser som är helt oreglerade.
  3. Genom att anlita en mäklare försäkrar man sig om att kontroller blir gjorda vilket gör att risken att bli lurad vid en bostadsaffär blir minimal.

1 Comment

  1. […] mäklaren antingen ha en köpare klar i sitt kundregister eller annonsera ut bostaden på olika marknadsplatser. När mäklaren väl hittat en köpare antas denna i ett tidigt skede vilja undersöka bostaden, […]