Billig mäklare på nätet ger bäst betalt?

Vad ingår hos så kallade nätmäklare?
november 28, 2019
Show all

Billig mäklare på nätet ger bäst betalt?

Varför väljer många som skall sälja sin bostad fortfarande att sälja med någon av de dyra traditionella mäklarna när det finns betydligt billigare alternativ? Är det rationellt att välja någon av de dyrare mäklarna istället för någon av de billiga? Mycket tyder på att det inte är fallet. Istället tyder vetenskapen på att det är tvärtom – du får bättre betalt med en billig mäklare på nätet.

En viktig orsak till att man i snitt kan få bättre betalt för sin bostad om man till viss del sköter försäljningen själv är att mäklare och säljare har olika mål vid en försäljning:

 • Säljarens mål är normalt att få så bra betalt som möjligt.
 • Mäklarens mål är primärt att sälja bostaden så snabbt som möjligt.
Fördel att visa själv?

De stora fördelarna med att visa sin egen bostad är:

 • Att du kan köra så många visningar du vill utan att mäklaren pressar på för avslut eller helt sonika slutar visa objektet.
 • Du kan ha längre liggtid om det behövs för att nå ditt drömpris.
 • Du  har kontroll och får en känsla för vilka spekulanter du vill sälja till.
 • Du kan betala ett otroligt mycket lägre arvode

Se filmen nedan som behandlar det faktum att mäklare och säljare ofta har vitt skilda intressen. Inte nog med att du kan spara stora pengar på arvodet. I många fall får du dessutom bättre betalt om du involverar dig i försäljningen. 

4 Comments

 1. Palten skriver:

  Men är det likadant i USA som i Sverige eller andra länder?

  • Andreas skriver:

   Hej Palten!

   Jo, Trots uppenbara skillnader som att motparten inte har en egen mäklare så ser incitement likadana ut. Vid en s k trappa får en mäklare max 10% på det sista 100 000 som man får upp priset på att ligg ute längre med fler visningar. Av dessa 100 000 försvinner 90 000 till säljaren, om mäklaren skulle fortsätta. 10 000 som är kvar i provision varav 2000 går till moms. Efter det tar mäklarens firma mellan 4000 och 6000. Så om mäklaren jobbar på detta får han eller hon 2000 till 4000 extra jämfört med de 10 000 tals de tjänar på at gå vidare till nästa objekt. Dessa tusenlappar ska sedan skattas i vanlig ordning och för den veckans jobb får man ut max 1000-2000 kr – och det bara om man får upp priset hela 100 000. Då blir det inte värt det. För säljaren som får 90 000, eller 100 000 om de har en mäklare med fast pris, och bara betalar 22 % skatt rör det sig om upp mot 78 000 – värt det extra arbetet och risken. Ergo – de har olika incitament.

 2. […] Hos oss på Privatmäklaren får man ju alla fördelarna med mäklare eftersom vi är mäklare. Om man kan sköta visningen själv så sparar man därigenom det mesta av arvodeskostnaden. Vi tar bara 17 500 för hela förmedlingsuppdraget. Ju dyrare din bostad är desto mer arvode betalar du generellt sätt. Således har du ännu mer att spara på arvodet om du har ett dyrare objekt. Det finns inget som tyder på att du får mindre betalt med en distansmäklare som låter dig sköta visningen själv. Tvärtom. […]