Vad ingår hos så kallade nätmäklare?

Billig mäklare på nätet ger bäst betalt?
oktober 10, 2018
Den enkla analysen vid val av mäklare
december 2, 2019
Show all

Vad ingår hos så kallade nätmäklare?

Bland registrerade fastighetsmäklare i Sverige finns två s k nätmäklarfirmor i Sverige. Det är Hemverket och Privatmäklaren. Traditionella mäklare kommer ofta hem till dig och gör en kostnadsfri värdering. Det är kod för ett säljmöte – intern kallar man det intag.

Mäklaren kommer inte hem till dig för att var snäll och bjuda på en värdering utan för att sälja in sig själv som mäklare. Detta tar tid och det bekostas av de höga arvode som de således tar av den minoritet av intagen som leder till att de får ett förmedlingsuppdrag. Om varje kund tar hem minst tre mäklare så är det minst två som lagt tid utan att få något betalt alls. Själva värderingen bygger trots hembesöket på statistik som mäklaren själv kunde tagit fram från sitt kontor och kompletterat efteråt genom att titta på fotografens bilder.

Hos privatmäklarna är idén att du kan din bostad bäst och kan ge informationen till dem via nätet och även visar bostaden själv. Det är internetbaserade fastighetsmäklarfirmor därav namnet nätmäklare. Man får tillgång till den kunskap och de verktyg som traditionella mäklare använder, men till en bråkdel av priset. Nätmäklare:

  • Skickar ut en proffsfotograf som fotograferar
  • Tar fram statistik som underlag för att hjälpa säljaren sätta lämpligt utgångspris
  • Sköter all marknadsföring av din bostad på Booli, Hemnet, Blocket Bostad etc
  • Ordnar visningsmaterial (i bästa fall hos tryckeri) som du delar ut på visningarna.
  • Sköter budgivning och ringer runt till dina spekulanter.
  • Tar hand om alla frågor från säljaren och spekulanter/budgivare/köpare som rör regerverket för förmedling och försäljning
  • Tar hand om all dokumentation av affären (som kontrakt, köpebrev, avräkningar, ful akter osv.).
  • Tar hand om hanteringen av handpenning och kontakt med banker inför tillträde
  • Har en kundtjänst som hjälper till med alla andra dagliga ärenden.

Skillnaden mellan Hemverket och Privatmäklaren är att hos Hemverket är de olika mäklare som gör de olika stegen såsom budgivning, kontrakt och tillträde medan det hos Privatmäklaren är samma mäklare genom hela processen. Båda tar till skillnad från traditionella mäklare en uppstartskostnad. Privatmäklaren tar 3500 och hemverket tar 5000. I samband med slutfört betalar man sen resten av arvodet så det är då 14 000 respektive 15 000 kr. totalt kostar alltså Privatmäklaren 17 500 och är därmed den rikstäckande kedjan med lägsta fast arvode av alla mäklare i Sverige.

Både Nätmäklarna är betydligt billigare än den genomsnittliga traditionella mäklaren. Hos Privatmäklaren kan du även helt privat komma ut på Booli och få hjälp med att utforma annonsen.

Comments are closed.